2012. október 5., péntek

Egy hónapja már a jegyesével van...

Süllei László érseki helynök temetési beszéde



Kedves Gyászoló Család! Kedves Testvérek!

Ilon nővért jöttünk temetni. A nővért, aki a ludányi anyaházból indult útnak, amely olyan normát adott, amelyet ismét felfedezett a világ. A beteget, az elesett embert nem kell intézményekbe szállítani, mert a megszokott falak és környezete jobb hatással vannak rá, mint bármilyen orvosság, kezelés, orvosi felügyelet. Megelőzték korukat, mégsem fogadta el őket a világ, amint ezt előre megmondta Jézus. Nagyon egyszerű gyógymód, de a világnak 70 évet kellett várnia arra, hogy ezt a lelkületet felfedezze. A szegénygondozó nővérek, vagy ahogy Neni sokszor nevetve mondta a ludányi és a világi megszólítást. Szent Ferenc kutyái. Igen a világ így nevezte őket, mert a lehullott kenyeret felvették, az eldobott ételt felhasználták és még másoknak is juttattak belőle. Mintha ezt is újra tanulná a világ. Szinte újra és újra megismételték a kenyérszaporítás csodáját. Hát igen tanulhatott a világ emberséget, megértést és elfogadást a szegénygondozó nővérektől.
Ez a rend az embert helyezte előtérbe, az embert, aki segítségre szorul, az embert, aki kiszolgáltatottá vált, aki támogatásra szorult. A gondozást nem egy idegen látta el, hanem magas etikai normával rendelkező nővérek, akik egyénre szabott, lélekkel átjárt gondozást végeztek. Legfontosabb feladata az Egri Normának az volt, hogy visszaadja az embernek emberi méltóságát. Nem csak ruhát  és kenyeret adott, hanem vele együtt elfogadást, szeretetet és személyes törődést. Amikor befejezték a betegek körül a fizikai munkát, akkor következett a lelkigondozás, életvezetési tanácsokat adtak, házasságokat rendeztek, zarándoklatokat szerveztek.
Sokszor találkoztam Nenivel, aki gyakran jött haza, Ludányhalásziba különösen nyáron és novemberben, elhunyt rokonaihoz, de mint gyerek nem nagyon tudtam, hogy mit is csinál, Mariska neni, így neveztem. Így amikor a Ferences Gimnázium felvételijénél megkérdezték, rokonom-e, ismerem-e Ilon nővért, egyből rávágtam, hogy nem. Aztán a papám jött a segítségemre és rögön kiigazított, hogy igen rokonok vagyunk. Hát ilyen skizofrén volt a nővérek élete, és sorsa, amikor le kellett tagadnia saját hivatását egy furcsa világban, pedig ők igaz értékeket hordoztak akkor is és ma is. Aztán a gimnáziumban tényleg megismertem őt. Vasárnap együtt hallgattuk a Pápa rózsafüzér imádságát, a vatikáni rádión keresztül. Mesélt a rendről, Erdős Matyi bácsiról, aki ott kezdte papi működését. Aki a rendszerváltás után szabályzatot készített, regulát javított, hogy a rend, újra elkezdhesse munkáját. Franciskáról, az alapítóról, is hallottam tőle, akiről most már a rádióban is megemlékeznek, hogy Krisztus sebeit viselte. Aztán egy konferencián voltam Debrecenben a főpásztorral, ahol a szociális ellátás volt a fő téma, na és kik a Konferencia fő előadói, ismét a szegénygondozó nővérek. Hát így élték, élik a mindennapi életüket ők. Dolgoznak a betegek mellett, a szegények ágyainál. Ha kell, a rendszerváltás előtt a mosodában, a konyhán, és ha az élet újra szólítja őket, akkor házakat nyitnak. Szentendrén, Siófokon, Szécsényben, Nagyvenyinben és Esztergomban.
Sok-sok szolgálat, sok-sok áldozat, mindezt Krisztusra nézve, tőle tanulva. Ferences alapítás a szegénygondozó nővérek közössége, mert Szent Ferenc példája ma is vonzó, még 800 év után is tud tanítani, tud életet adni ennek a mi világunknak. Még a számítógép és az elektronika világának is tud értéket mutatni és adni. A nővérek hivatása ugyanis arra szól, hogy a sebeket gyógyítsák, a sérülteket bekötözzék, ahogy a regulájukban írva van.
Sok pap köszönheti Ilon nővérnek és imádságos közösségének hivatását, így én is. Amikor felszenteltek, együtt mentünk ki Krumbachba, hogy ott a nővéreknek misét mondjak, akiket a magyar állam nem tűrt meg, így kint, hazánktól távol dolgoztak az emberért. Mennyi élet- helyzet, mennyi fájdalom, mennyi kereszt és a nővérek csak szolgálnak, csendben észrevétlen. Siófokon is találkoztam velük az új intézmény megáldásakor. Mennek és házat nyitnak, mert a világnak most erre van szüksége. Nem azt kérdezik, hogy bírják-e, nem azt kérdezik, hogy lesz-e erőnk elvégezni a feladatot, hanem mennek és hordozzák, felmutatják Krisztust ebben a világban is.
Ha Istennek ajándékozzuk magunkat, teljesen el kell veszíteni magunkat. A szegénygondozói nővéri szolgálatod által, a Ferences Gimnáziumban végzett több évtizedes szolgálatod által olyan mintát adtál nekünk, amely vonzóvá tette személyedet. Olyan szerető tekintetre van szükségünk, ahogy azt Te mutatattad, hogy észrevegyük a mellettünk lévő testvért, aki elhagyatottságot, kudarcot, bizalmatlanságot érez. A szeretet fantáziájára van szükségünk, hogy életet adjunk ennek a világnak. Volt benned erő, volt benned humor és a szeretet fantáziáját is birtokoltad.
Honnét van az erő, honnét vette Ilon nővér a mindennapi munkához az erőt, már reggel ott voltak a nővérek a szentmisén, mi még aludtunk a gimnáziumi szobánkban ők már elkezdték a szolgálatot. Neni tudom, hogy mosolyogsz rajtam, mint mikor a kórházban beszélgettünk. Még a szomszéd ágyon lévőt is mosolyra fakasztottad. Tudom, hogy mosolyodban, most is ott van az elfogadás, ott van a megértés, ott van a szeretet. Köszönöm, hogy továbbra is imádkozol értünk, a családért Marikáért, Erzsikéért, Anikóért, a gyerekeikért és a testvéredért. Köszönöm, hogy tényleg Neni lettél nekem Ámen.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése